Évről-évre nő az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatása
2018. június 04. 13:13
2018-ban összesen hétszázmillió forintnyi támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó hatszázmillió forint a tűzoltó egyesületekhez kerül, az önállóan beavatkozó egyesületek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak.

Győr-Moson-Sopron megyében az önkéntes tűzoltó egyesületek feladataikat megfelelő színvonalon látták és látják el. Az elmúlt évben a beavatkozások számának emelkedése nagyobb igénybevételt jelentett az egyesületek használatában lévő tűzoltó technikai eszközökre, szakfelszerelésekre nézve. Az egyesületek a káresemények közel 20 %-ánál nyújtottak segítséget a hivatásos tűzoltóságoknak, így a katasztrófavédelem kiemelten támogatja tevékenységüket.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös pályázatán a megyében működő hatvanhárom, együttműködési megállapodással rendelkező egyesület közül hatvankettő nyújtott be pályázatot. A pályázati anyagok mind a tartalmi, mind a formai követelményeknek megfeleltek. Az egyesületek a lehetséges kategóriákon belül az igényelt forrásokat rangsorolták, figyelembe véve, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden benyújtott pályázatot támogatott, egy egyesület sem lépte túl az együttműködési megállapodási kategóriának megfelelő összegű támogatási igényt.
A bírálóbizottság is mind a 62 pályázatot támogatta, összesen 51.186.067 forint értékben. (2016-ban 42 millió, 2017-ben 42,5 millió forint volt ez az összeg) 2018-ban a megyében működő önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület a pályázaton megítélt összegen felül további 8.510.000.- forintot kap normatív támogatás formájában. Így összesen ebben az évben a katasztrófavédelem a megyében működő tűzoltó egyesületeket közel 60 millió forinttal támogatja.

Ebből például működési költségekre több mint hétmillió forint támogatást ítéltek meg, szertárfelújításra több mint kétmillió forint értékben kaptak támogatást az egyesületek. A legnagyobb tétel a szakfelszerelések és védőeszközök kategóriában nyújtott több mint 33 millió forint támogatás. A pályázatot benyújtó egyesületek sikeresen pályáztak a rádióforgalmazás színvonalának növeléséhez szükséges eszközökre is, így a közbeszerzéseket követően huszonegy EDR rádiót is kapnak. A képzések területén is jelentős igény merült fel az egyesületek részéről, hatvannyolc kisgépkezelői vizsgára és tizenhárom fő részére pályaalkalmassági vizsgálatra kaptak lehetőséget a pályázó egyesületek.

A pályázott eszközök tekintetében minden esetben figyelembe vették az önkéntes tűzoltó egyesületek a hivatásos tűzoltó-parancsnokság által meghatározott szakmai szempontokat, melyet az elmúlt időszakban történt beavatkozások jellegének megfelelően és a hiányzó védőeszközök, szakfelszerelések figyelembevételével határoztak meg. A pályázott eszközök szükségesek ahhoz, hogy a jövőben bekövetkező káresetek felszámolását minél hatékonyabban és továbbra is sikeresen lehessen végrehajtani.
Gratulálunk a sikeresen pályázó egyesületeknek!

ÖTE pályázat 2018 megítélt támogatás


Forrás és kép: http://gyor.katasztrofavedelem.hu/hirek/3988

vissza...


Hírek Pályázatok Kérdések és válaszok Elérhetőségek