Nőtt az önkéntesek száma
2018. június 15. 12:45
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság életében, a két szakterületen, így a tűzoltósági és a polgári védelmi feladatok ellátásában is évek óta nő az önkéntes segítők száma.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén 34 önkéntes tűzoltó egyesület működik, valamennyi kötött valamilyen szintű együttműködési megállapodást a működési terület szerinti hivatásos tűzoltóparancsnoksággal. Nyíregyháza 10, Mátészalka 9, Kisvárda 4, Nyírbátor 3, Hajdúnánás 3, Tiszaújváros 1, Debrecen 4 egyesülettel kötött együttműködést. 

Átlagosan a vonulások tíz százalékában segítik az önkormányzati és hivatásos tűzoltók munkáját. Az idén 30 megyebeli  egyesület pályázott a BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt összegekre és közel 20 millió forint értékben nyertek el szak-és védőfelszerelésekre, képzésekre és működésre forrásokat.

Legtöbbjük még nem rendelkezik rendszeresített szakfelszerelésekkel, mégis hatékonyan képesek egy-egy eset során beavatkozni, így például egy avartűznél kéziszerszámokkal segítheti a hivatásos tűzoltók munkáját, vagy egy lakóháztűznél, továbbá egy műszaki mentésnél is egyéb feladatokat elláthatnak a hivatásos egységek mellett.

Ahhoz, hogy egy egyesület az önálló beavatkozásra jogosulttá váljon, igen szigorú feltételeket kell teljesítenie. Rendelkeznie kell tűzoltásvezetővel, megfelelő gépjárművezetővel, elegendő számú beavatkozó tűzoltóval és gépjárművel, valamint alkalmas felszereléssel, ezen felül felkészültségét évente gyakorlaton is bizonyítania kell.

A megye területén négy önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület működik, Demecserben, Tyukodon, Nagykállóban és Tarpán.

A polgári védelmi szakterületen egy megyei mentőszervezet 71 fővel, 16 járási 467 fővel és 98 települési önkéntes mentőcsoport 879 fővel elsősorban alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületi minősítéssel rendelkezik, ezen felül a „Nyír” és a „Szamos” Mentőcsoportok árvízi és vízi mentési szakterületi minősítéssel. További 2 járási mentőcsoport logisztikai és vezetés-irányítási, valamint 1 járási mentőcsoport könnyű városi kutató-mentő és kötéltechnikai mentő szakterületen is képesítést szerzett.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, helyreállítási munkákban. Jelenleg országosan több mint húszezer-kétszáz önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

A napokban a megyei Nyír Mentőcsoport 6 millió forint támogatást nyert az idei esztendőben kiírt központi pályázaton.


Forrás és kép: http://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/hirek/5550
Fotós: Korábbi felvétel- Szabolcs MKI

vissza...


Hírek Pályázatok Kérdések és válaszok Elérhetőségek